2012-06-18 Munitiebunker wordt wooncomplex.
Munitiebunker wordt wooncomplex.

Informatie
Aantal Keer Bekeken: 1856
OMMEN.

Het zagen van de gaten in de eerste bunker duurde maar liefst anderhalve week.
Maar toen waren alle gaten in de vijftig centimeter dikke muren van de oude munitiebunker in Stegeren klaar.
Gelukkig was de klus voor de overige bunkers die tot appartementen omgebouwd worden wat sneller klaar.
Dit eerste gedeelte van de bouw was het moeilijkst te plannen, maar met vijf 'zaagweken' is dat goed gekomen.
Het ziet er nu naar uit dat over ruim een jaar het Zorglandgoed Stegerveld klaar is voor de nieuwe bewoners.

"De muren zijn van zeer degelijk gewapend beton", meldt werkbegeleider Eduard Bremmer van aannemer Oude Lenferink Bouw uit Hardenberg.
Hij en zijn mannen stelden bewonderend vast hoe precies het complex is aangelegd.
"Alle bunkers zijn tot op de millimeter nauwkeurig hetzelfde, dat is wel echt kwaliteitswerk."
De bouw van het munitiecomplex dat in de Koude Oorlog in gebruik is geweest bij het ministerie van Defensie is dus met militaire precisie uitgevoerd.
De bouwers en andere werknemers die nu rondlopen op de bouwplaats vinden het bijzonder om tussen de luid kwinkelerende vogels hun werk te doen.
"Heel bijzonder hier, de rust.
Het gebeurt niet vaak dat we op zo'n mooie plek aan het werk zijn", aldus een van de bouwvakkers.
De grondwallen bovenop de vier om te bouwen bunkers zijn volledig afgegraven.
Alleen de halfronde betonnen wanden staan nog overeind en zijn veranderd in een soort gatenkaas door alle openingen die er dus met groot materieel ingezaagd zijn.
"Als alle bouwwerkzaamheden klaar zijn, worden op de bunkers weer grondwallen aangelegd die begroeid zullen worden.
Dan wordt het weer een heel 'groen' aanzien", aldus Wouter Huuskes, technisch directeur bij Woningstichting de Veste.
De Ommer corporatie heeft het complex overgenomen van de Dienst Landelijk Gebied en zorgt voor de bouw.
De Veste investeert ruim vijf miljoen euro in het project.
Zorginstelling Baalderborg Groep gaat de panden straks huren voor een speciale doelgroep.
De bunkers worden uitgebouwd en krijgen zelfstandige woonruimten voor bewoners met autistische stoornissen, die in een prikkelarme omgeving moeten wonen.
Elk van de vier bunkers krijgt ook gezamenlijke verblijfsruimten zoals een woonkamer, terras, keuken en natte ruimte.
"Een van de gebouwen wordt verbouwd tot dagbestedingslocatie", vertelt Huuskes.
De bunkers die niet bewoond zullen worden, blijven in de oude staat.
"Die kunnen straks als opslag of voor overige functies gebruikt worden."

Bron : Destentor.


Tekening:
Geen Tekening AanwezigGeen Tekening Aanwezig
3D Tekening:
Geen 3D Tekening AanwezigGeen 3D Tekening Aanwezig

Beschrijving: